De Laarbeekse kiemende gerst

Binnen Boer Bier Water wordt gerst verbouwd voor het welbekende Swinckels’ bier. Dit weten we ondertussen allemaal. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk in de praktijk? Dat gerst gezaaid wordt en maanden later geoogst wordt, klinkt bekend in de oren, maar wat gebeurt er daarna met de gerstkorrels waar alle gerstboeren zorg voor hebben gedragen? 

Wanneer de gerst geoogst is, zal hier mout van gemaakt worden. Hiervoor wordt de gerst eerst in water geweekt, waarna het een aantal dagen in de kiemkast wordt gelegd. Dit is een warme ruimte, waardoor er uit de vochtige gerst een wortel groeit. Dit proces heet ontkiemen. Hierbij komen er enzymen vrij die het zetmeel kunnen omzetten in suikers. Op dit moment bevindt de Laarbeekste gerst die in juni geoogst zich in dit proces. Op de foto kun je zien “hoe skon” het erbij ligt. Tijdens het eesten worden de korrels vervolgens verhit waardoor het ontkiemen stopt. De gerstekorrels worden geperst en van de worteltjes ontdaan. Vanaf dit moment kunnen we spreken over mout wat gebruikt wordt voor het Swinckels’ bier.

Laarbeekse gerst

Moutleiding

Stuur een reactie