Wiljan VerbakelWILJAN VERBAKEL

Locatie: Broekkantsestraat, Beek en Donk  

Het bedrijf van Wiljan Verbakel is er een die je niet te snel voorbij moet fietsen. Wanneer je goed om je heenkijkt zie je van alles waarover iets te vertellen valt. Reden genoeg om hier dus even stil te staan.

Het gemengd bedrijf van Wiljan bestaat uit een varkenshouderij en akkerbouw. Een combinatie die niet zo vaak meer voorkomt, maar wel erg afwisselend is volgens Wiljan. Sinds twee jaar verbouwt Wiljan gerst voor Bavaria. Niet alleen omdat de wisselteelt goed is voor de grond, maar ook omdat de afgekeurde gerst gebruikt kan worden als voer voor Wiljan’s eigen varkens. “Dit is een extra motivatie om dit prachtige gewas te telen.”

“IK VIND HET BELANGRIJK OM DUURZAAM TE ONDERNEMEN, MAAR HET MOET ONS WEL WAT OPLEVEREN.”

Op het gebied van duurzaam ondernemen is er bij Wiljan genoeg te vertellen: “Ik vind het belangrijk om duurzaam te ondernemen, maar het moet ons wel wat opleveren. Dat is gelukkig ook het geval, vandaar dat we op verschillende gebieden duurzaam bezig zijn.”

Wanneer je aan komt fietsen zie je allereerst dat het dak van de varkensstal bedekt is met zonnepanelen. Deze zonnepanelen wekken genoeg energie op om het hele bedrijf draaiende te houden. Onder andere de luchtwasser, voedermachine en hamermolen, die normaal gesproken veel energie verbruiken, gebruiken de door de zonnepanelen opgewekte stroom. De hamermolen wordt onder andere gebruikt om producten die Wiljan zelf verbouwt (gerst, en mais) fijn te malen tot voer voor de varkens. Daardoor hoeven de producten niet eerst ergens anders te worden fijn gemaald, maar gebeurt dit allemaal op eigen locatie.

Als je verder goed rondkijkt, zie je in de voortuin van het woonhuis een vijver. Dit is geen gewone vijver, maar een infiltratievijver. De regenpijpen van de stallen vangen het regenwater op en voeren dit af naar de vijver. Hier wordt het water door de planten op natuurlijke wijze gezuiverd en kan het vervolgens naar het grondwater zakken. Tot slot zie je links van de oprit een container boven de grond uitkomen. Dit is een ondergrondse kadaverkoeler die ervoor zorgt dat de kadavers niet meer binnen één dag opgehaald hoeven te worden, zoals voorheen, maar eens in de twee weken. “Dit zorgt voor minder vrachtbeweging wat goed is voor het milieu en daarnaast ons ook weer in de kosten scheelt. Zo wordt duurzaam ondernemen steeds leuker”, aldus Wiljan.